De Rhododendron is qua naam een echte tongbreker. En dat past precies bij het veeleisende karakter van deze bloem. Voldoende aandacht is namelijk erg belangrijk. De juiste standplaats, voldoende gezelschap en een goede boom zijn slechts een paar punten uit het lijstje met eisen die de Rhododendron met zich meebrengt. Toch is deze prachtige, groenblijvende bloem wat ons betreft onmisbaar in iedere tuin. In deze blog vertellen we u alles wat u nog niet wist over deze populaire tuinplant.

De herkomst van de Rhododendron

De Rhododendron komt oorspronkelijk uit Azië en behoort tot de heidefamilie, ook wel Ericaceae. Dat de bloem ook in Nederland groeit komt voornamelijk door het vochtige klimaat dat we hier hebben. Rhododendrons komen in vele verschillende vormen en bloeien in het voorjaar met felle kleuren als rood, roze, paars, blauw, geel, oranje of wit. Daarnaast is het ook zo dat de bladeren het gehele jaar zorgen voor groen in de tuin.

Alle Rhododendrons zijn geschikt voor onderhoudsarme tuinen. Mocht de plant iets te groot worden, dan kunt u hem gewoon snoeien. In het seizoen dat de plant gesnoeid wordt, verschijnen er geen bloemen. In het seizoen daarna komen de kleurrijke bloemen weer volop terug!

De rhododendron is een prachtig bloeiende tuinplant geschikt voor elke tuin. Bestel vandaag nog uw rhododendron bij Kwekerij Klein.

Deze soorten Rhododendron zijn er

Wist u dat er meer dan 800 soorten Rhododendrons zijn? Deze geliefde tuinplant komt in vele verschillende soorten, van soorten die laag tot de grond blijven tot grote struiken van meters hoog. Deze komt u vaak tegen in grote tuinen en parken, maar er zijn ook zeker kleinere Rhododendron varianten voor de kleinere tuinen. Welke past het beste bij uw situatie?

  • Azalea Japonica: - De Rhododendron en de Azalea lijken zo erg op elkaar, dat ze beide tot dezelfde familie behoren. De Azalea’s zijn of bladhoudend, of bladverliezend. Het voordeel van de Azalea is dat het zowel in de zomer als in de winter haar blad behoudt. Deze Rhododendron kan in alle kleuren van de regenboog bloeien.
  • Azalea Knaphill: - Deze soort Rhododendron is de bladverliezende soort. U kunt de “Knaphill” het beste planten op een plekje in de schaduw, onder hoge bomen bijvoorbeeld. Deze bladverliezende Azalea kleurt meestal in het oranje, rood en roze.
  • Dwergsoorten:- Wilt u niet teveel tijd kwijt zijn aan het onderhouden van uw tuin? Kies dan voor één van de dwergsoorten. De Dwergrhododendrons zijn compact en worden ongeveer 0,40 tot 0,80 meter hoog. Ook de dwergsoorten behouden hun bladeren in de winter.
  • Hybriden: - Hybriden zijn grote bladhoudende heesters tussen 1,5 en 3 m. Deze soorten Rhododendron bloeien in mei-juni in allerlei felle kleuren.
  • Yakushimanum: - Tot slot zijn er de Yakushimanum- soorten. Deze kunnen 0,80 tot 1,50 meter worden, maar zijn in tegenstelling tot andere Rhododendron wel goed bestand tegen de zon. Ook bloeien de Yakushimanum een stuk rijkelijker.

  1. Azalea - Rhododendron 'Adonis'
    Azalea - Rhododendron 'Adonis'
    5,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar
  2. Dwergrhododendron - Rhododendron Dora Amateis
    Dwergrhododendron - Rhododendron Dora Amateis
    15,00
    Tijdelijk niet verkrijgbaar
  3. Rhododendron 'Markeeta's Prize'
    Rhododendron 'Markeeta's Prize'
    15,00
    Tijdelijk niet verkrijgbaar
  4. Azalea - Rhododendron 'Gibraltar'
    Azalea - Rhododendron 'Gibraltar'
    12,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar

Wat is de bloeiperiode van de Rhododendron?

Rhododendrons stelen met hun uitbundige bloei de show in elke tuin. Hebben ze een goed jaar, dan beginnen sommige Rhododendrons al te bloeien in april. De bloeitijd van een Rhododendron hangt af van het soort en ook van de weersomstandigheden. Gemiddeld genomen bloeien de meeste Rhododendrons 4 weken. Als u langer wilt genieten van al die mooie kleuren in de tuin, kunt u verschillende soorten combineren in een haag. Op die manier heeft u het hele voorjaar zicht op een prachtige bloemenzee, van eind april tot en met juni.

Een rhododendron kopen? Bij Kwekerij Klein kunt u voordelig online rhododendrons bestellen ✓ Breed assortiment ✓ Snel bezorgd ✓ 24 uur per dag online.

Rhododendron planten

Zolang het niet snikheet is of vriest, kunt u een Rhododendron eigenlijk altijd planten. Toch is de beste tijd om dit te doen in het najaar, eind september en oktober. De plant kan dan nog doorwortelen en goed aanslaan voor de winter begint. In maart en april kunt u de Rhododendron nog wel planten, maar dan mag het beslist niet vriezen.

Zorg dat u bij het planten een groot gat graaft, veel groter dan de kluit van de nieuwe plant is. Plant de Rhododendron zonder mest met een mengsel van tuingrond en rhododendron aarde. Zorg ook na het planten dat de plant genoeg water krijgt.

De standplaats van de Rhododendron

U kunt Rhododendrons het beste planten op ondiepe licht- tot half beschaduwde plekken. Dit kunt u in principe het beste doen tussen heesters en bomen. De plant heeft zon nodig om te groeien, maar zonder schaduw zal de plant sneller uitdrogen. Rhododendrons bloeien het beste in een zure, kalkvrije grond. De grond moet een beetje vochtig zijn maar niet te nat, de plant houdt niet van waterophopingen.

Zo kunt u de Rhododendron verzorgen

Wilt u een Rhododendron kopen? Rhododendrons combineren het beste van twee werelden: ze zijn namelijk wintergroen en bloeien met schitterende bloemen in diverse kleuren. Het is dus niet zo vreemd dat veel tuinliefhebbers graag rhododendrons in hun tuin beplanten. Echter is het wel zo dat u ze dan goed moet verzorgen:

Water geven

Geef de rhododendron na het planten regelmatig water en houdt de bodem vochtig. Een goed gehydrateerde plant geeft de mooiste bladeren, kleurrijkste bloei en de beste dichtheid. Bovendien kan hij zo tegen langere periodes van droogte. Het is wel van belang dat de plant niet in opgehoopt water komt te staan. De rhododendron rolt in de winter ter zelfbescherming zijn bladeren op. U kunt ze wel water geven, maar doe dit alleen op vorstvrije dagen. De bladeren rollen vanzelf weer uit wanneer het weer warmer wordt.

Bemesten

Eerder vertelden we u al dat Rhododendrons veeleisend kunnen zijn en om die reden hebben ze ook hun eigen mest. Met rhododendronmest zal de plant op een natuurlijke wijze groeien en zorgen voor de mooiste groene bladeren en levendige kleuren. Het beste moment voor het planten is in het voorjaar. Vervolgens kunt u het beste drie weken daarna de plant bemesten. U kunt het beste de mest verdelen onder de hele plant. Kleine planten en soorten met kleine bladeren hebben niet zo veel mest nodig als grote rhododendrons.

Snoeien

Maar wat kunt u nu zelf doen om de bloei van Rhododendrons te stimuleren? Allereerst is het belangrijk om de struiken direct na de bloei te snoeien. Zo kan het weer nieuwe knoppen maken waardoor hij weer prachtig tot bloei zal komen tijdens de volgende bloeiperiode. U kunt de oude, uitgebloeide bloemen verwijderen door deze voorzichtig af te breken. Doe dit pas wanneer alle bloemkelken afgevallen zijn. Let op: beschadig de nieuwe bloemknoppen niet.

Plantenbescherming

Net als vele andere planten zijn ook Rhododendrons gevoelig voor schimmelziekten en ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan luizen, die aan de bladeren van de Rhododendron zuigen en ze vervuilen. Of wat dacht u van cicaden, die schimmel kunnen overbrengen op de bloemknoppen waardoor ze afsterven. Voor beide problemen kunt u het beste een bestrijdingsmiddel gebruiken. Pas dit toe volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Wilt u weten hoe u een rhododendron kunt planten? Kwekerij Klein helpt u graag verder ✓ 24 uur per dag online tuinplanten bestellen.

Is een Rhododendron ook geschikt als haag?

De Rhododendron is een wintergroene haagplant met een goede dichtheid en groeihoogte. Dat is fijn, want dat betekent dat het voldoende privacy biedt én mooi in bloei staat. Toch is het zo dat de Rhododendron in Nederland niet in het lijstje meest populaire haagplanten staat, omdat het een breed groeiende plant is. Dat mag de pret niet drukken, want ook met een paar planten kun je al een mooie afscheiding creëren. De combinatie van verschillende formaten geeft zelfs een speels effect.

Rhododendrons zijn dus zeer geschikt voor toepassing in een haag. De natuurlijke afscheiding blijft het gehele jaar groen. De maximale hoogte is ongeveer 2,5 meter. Bij kleine rhododendrons kun je er ongeveer drie planten per vierkante meter. Eens per jaar staat de rhododendron haag volop in bloei. Dat is toch genieten?

Met welke planten kunt je de Rhododendron combineren?

Rhododendrons houden van gezelschap, maar hebben niet aan elke plant een goede buur. Een Rhododendron heeft een oppervlakkig wortelstelsel en je wilt niet dat bomen of struiken de wortels beschadigen. Combineer de Rhododendron dus niet met coniferen, een berkenboom of woekerende klimop of bamboe. Omdat de Rhododendron een zuurminnende plant is, is het slim hier andere ‘zure planten’ bij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan heide, goudaardbei, bergenia, pieris, helleborus, acer of vinca.

Rhododendron kopen? Let hier op

Bent u na het lezen van deze blog enthousiast over de Rhododendron voor in uw eigen tuin? Of wilt u meer over lenteplanten te weten komen? Dan bent u bij Kwekerij Klein voor zowel informatie over Rhododendrons als over andere planten aan het juiste adres. Let bij het kopen van een rhododendron op de kleur, het aantal knoppen en het gewenste formaat. Natuurlijk moet je ook van tevoren weten waar u de rhododendron wilt planten. Heeft u een mooie Rhododendron kunnen scoren? Zorg dan bij het planten voor de juiste bodemomstandigheden. Zo kunt u jarenlang genieten van het groeien en bloeien van uw Rhododendron!