Een tuin is een ware luxe. Al helemaal als deze goed ingericht is. Wilt u genieten van een tuin waar uw buitenleven en de natuur mooi samenkomen? Dan is een border aanleggen precies zijn wat uw tuin nodig heeft.

In deze blog leert u hoe u een tuinborder kunt aanleggen. Van het beste moment van het aanplanten tot belangrijke aspecten van een goed ontwerp en het kiezen van de juiste planten. Dan geniet u straks van prachtig groen in uw tuin.

Hoe legt u de mooiste border aan in uw tuin?

Inhoudsopgave:

Waarom zou u kiezen voor een border?

Borders worden tegenwoordig steeds meer toegepast in tuinen. Dit komt doordat ze meer natuur in de tuin brengen, maar toch het geordende en strakke karakter behouden die veel mensen prettig vinden in hun tuin.

Een border kan daarnaast ook nog dienen als manier om secties in de tuin van elkaar te onderscheiden. Zo biedt een border aanleggen rondom het terras een mooie overgang naar een aanliggend stuk gras. Het zorgt voor meer dynamiek in de tuin door het verschil in hoogtes tussen de border en de aangrenzende stukken van de tuin.

De meeste mensen kiezen voor dit stukje natuur in hun tuin, vanwege de volgende redenen:

  • Een border biedt de perfecte compromis tussen natuur en orde
  • De rustige uitstraling van het hele jaar rond, mooie planten op één plek
  • Een goed doordacht border ontwerp zorgt voor gemakkelijk onderhoud

Heeft u besloten dat u een border wilt? Dan is het goed om te weten wanneer u de border het beste kunt aanplanten en wat er allemaal bij komt kijken om deze te ontwerpen. Lees dus snel verder om te zorgen dat u goed voorbereid aan de slag gaat.

  1. Plantpakket Rijkbloeiend 2 - 3.5-4m2
    Plantpakket Rijkbloeiend 2 - 3.5-4m2
    44,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar
  2. Plantpakket 'Laag' - 3.5-4m2
    Plantpakket 'Laag' - 3.5-4m2
    44,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar
  3. Plantpakket Vlinder - 3.5-4m2
    Plantpakket Vlinder - 3.5-4m2
    44,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar
  4. Plantpakket Prairie 1 - 3.5 - 4 m2
    Plantpakket Prairie 1 - 3.5 - 4 m2
    44,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar
  5. Plantpakket Rijkbloeiend 1 - 3.5 - 4 m2
    Plantpakket Rijkbloeiend 1 - 3.5 - 4 m2
    44,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar

Wanneer het beste uw border aanplanten

Het aanleggen van een border kost wat voorbereidingstijd. Gelukkig is er een bepaalde periode die ervoor zorgt dat u na de aanleg, de border tijdelijk de eigen weg kunt laten gaan.

De beste periode wanneer u uw border kunt aanplanten is het najaar. De grond is dan namelijk vochtig, maar nog niet bevroren. Door de komende koude periode, hebben de planten voldoende rust om energie te steken in het groeien van hun wortels.

Dit betekent niet dat u alleen in het najaar uw border kunt aanleggen. Het is ook mogelijk om dit te doen in het voorjaar of de zomer, maar u zult dan meer tijd moeten investeren in het voorbereiden van de droge aarde en het onderhouden van de hard groeiende planten.

Wat komt er nu allemaal kijken bij een border aanleggen? Het klinkt erg simpel: Plaats wat planten in een rand grond. Maar als u het hele jaar rond een mooie border wilt, zult u toch rekening moeten houden met verschillende aspecten.

Hoeveel zonlicht krijgen de planten

Allereerst is het belangrijk om in te schatten hoeveel zonlicht de planten in uw border zullen ontvangen. Bedenk van tevoren dus goed waar u de border wilt plaatsen en houdt in de gaten hoeveel zonlicht de planten hier gemiddeld zullen krijgen.

Aan de hand van onderstaande tabel kunt u bepalen welk type planten u in uw border kunt planten. Om u te helpen om de juiste planten te selecteren, vindt u diverse kant en klaar borderpakketten binnen ons assortiment. Zo kunt u snel beginnen met uw border aanleggen.

Aantal zonuren Tuinplanten soort Kant en klaar pakket
6+ uur Volle zon Borderpakketten zon
4 - 6 uur Halfschaduw Borderpakket halfschaduw
4 uur zon Schaduw Schaduwplanten borderpakket

U kunt dit het beste bepalen aan de hand van het voorjaar en de zomer, wanneer de zon het felst en langst schijnt. De meeste planten gaan in de winter in een soort winterslaap, waardoor het gebrek aan zon in deze periode er minder toe doet.

De grond in uw tuin

Wilt u toch liever zelf uw borderplanten kiezen? Dan is het belangrijk om duidelijk te hebben uit wat voor type grond uw tuin bestaat om een gezonde border aan te leggen. Er zijn een aantal verschillende typen grond:

  • Zandgrond
  • Veengrond
  • Leemgrond
  • Kalkgrond / löss
  • Kleigrond

Elke grondsoort komt met eigen voor- en nadelen als het gaat om het aanplanten van een tuin. Het allerbelangrijkste is echter om te weten welke planten in welk soort grond gedijen. Het is namelijk zonde als uw planten langzaam sterven, omdat ze te natte wortels behouden in de kleigrond of juist niet voldoende water uit de zandgrond ontvangen.

Het lastige van de grondsoort bepalen, is dat de vijf soorten grond ook met elkaar vermengd kunnen zijn en afhankelijk van de percentages hebben ze allemaal een eigen benaming. Probeer dus te kijken naar wat het meest vertegenwoordigd is in de grond van uw tuin, zodat u aan de hand daarvan uw planten kunt selecteren.

Een belangrijke stap van uw border aanleggen, is het voorbereiden van de grond. Hiervoor kunt u grondverbeteraar, compost of mest gebruiken. Vermeng dit met de grond van uw border, zodat de planten een gezonde en sterke start maken.

De juiste plantencombinaties maken

Een mooi border ontwerp ontstaat wanneer er rekening wordt gehouden met diverse aspecten rondom de plantkeuze. Drie punten komen hierbij naar voren:

  • Verschillende soorten planten
  • De juiste kleurencombinaties
  • Het hele jaar rond bloeiende planten

Om te zorgen dat u straks snel en gemakkelijk een mooie border kunt aanleggen, let u daarom dus goed op wat u in huis haalt.

Verschillende soorten planten

Om het ontwerp van uw border te optimaliseren, is het verstandig om van tevoren een soort plattegrond te maken. Hiervoor heeft u drie soorten planten nodig:

  • Structuur planten: Deze planten zorgen voor een stevige basis van uw border. In de meeste gevallen worden hiervoor heesters, (hoge) siergrassen en groenblijvende planten gebruikt. Deze behouden het hele jaar door namelijk een stabiel uiterlijk.
  • De eye-catchers: Als de basis staat, kunt u door naar de eye-catchers. Dit zijn de grote, bloeiende planten waar het oog direct op valt. Hierbij gaat schoonheid zeker voor, maar formaat is ook erg belangrijk.
  • Vul planten: Als alle aandachttrekkers bekeken zijn, valt het oog uiteindelijk op de lege plekken tussen de planten in. Hiervoor koopt u vul planten. Dit zijn planten die kleiner blijven en laag groeien, waardoor ze de bodem van de border wat meer bedekken en er geen kale plekken overblijven.

Ze zijn alle drie nodig voor een ijzersterke compositie. Gebruik van alle soorten niet meer dan drie dezelfde plantensoorten, alleen met de vul planten kunt u gemakkelijk meer afwisseling aanbrengen tijdens uw border aanleggen.

Als u een beeld heeft van de verschillende soorten planten die u in uw border wilt planten, is het tijd om na te denken over de plattegrond. Het werkt het beste om zigzaggend of in driehoeken aan het werk te gaan, zo blijft het georganiseerd, maar toch dynamisch.

Met een plattegrond van de tuinbordder, is het een stuk eenvoudiger om deze aan te leggen.

De juiste kleurencombinatie

De kleurencombinatie tussen de planten is essentieel om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt. Bij een border aanleggen kunt u het beste kiezen voor 2 tot 3 bloei kleuren.

Hierbij komen kleurtheorie en -psychologie om de hoek kijken. Om het u gemakkelijk te maken kunt u gebruik maken van het volgende kleurenwiel:

Gebruik een kleurenwiel om de juiste kleuren van de bloienede planten in uw tuinborder bij elkaar te combineren.

Bij het kiezen van de bloeikleuren heeft u twee opties. Kiezen voor complementaire kleuren of juist kiezen voor contrasterende kleuren.

Contrasterende kleuren staan tegenover elkaar in het kleurenwiel en versterken daardoor elkaars uitstraling. Complementaire kleuren liggen naast elkaar en zorgen voor een mooi kleurverloop in uw tuin.

Als voorbeeld van complementaire kleuren kunt u bijvoorbeeld kiezen voor rode, donkerpaarse en rood-oranje bloei kleuren. Een voorbeeld voor de constrasterende kleuren is de keuze voor fel blauw en knaloranje of geel en paars.

Naast deze kleurentheorie is er ook nog een kleurenpsychologie. Hier moet u zeker rekening mee houden bij uw border aanleggen, omdat dit het gevoel binnen uw tuin beïnvloedt. Warme kleuren (geel, oranje, rood) zorgen er namelijk voor dat de ruimte, ook al is het buiten, kleiner lijkt dan bij koele kleuren (groen, blauw, paars).

Bij een kleine tuin doet u er dus goed aan om te kiezen voor koele bloei kleuren, zoals blauw en paars. Bij een grote tuin kunt u juist een meer intieme sfeer opwekken door te kiezen voor warme tinten als rood en oranje.

Het hele jaar rond bloeiende planten

Als laatste onderdeel van de plantkeuze, houdt u rekening met een mooie, bloeiende border het hele jaar rond. Hiervoor kiest u verschillende plantensoorten die bloeien in het voorjaar, de zomer, het najaar en de winter. Hierbij kunt u natuurlijk afwisselen tussen de eye-catchers en de vulplanten.

In onze tuinplanten webshop vindt u diverse vaste planten die u kunt gebruiken om uw border aan te leggen. Hier kunt u selecteren op bloeiperiode, waardoor u gemakkelijk een mooie samenstelling kunt selecteren. Hierdoor kunt u het hele jaar door genieten van uw prachtige nieuwe border.

Stappenplan: Tuinborder aanleggen

Wanneer u uw border aan wilt planten kunt u dit stappenplan volgen voor succes. Uw border aanleggen wordt een fluitje van een cent als u deze stappen volgt:

  1. Vorm de border: Maak de ruimte vrij voor uw border. De minimale diepte voor een mooie border is 50 cm. Zorg dat de grond vrij is van gras, onkruid en stenen. U kunt ook een omranding aanleggen om de border zo ietwat te kunnen verhogen.
  2. Ontwerp een plattegrond: Maak een ontwerp via een plattegrond. Houd in dit beplantingsplan rekening met het zigzaggend of driehoekig plaatsen van de planten. Zorg ook dat ze voldoende ruimte hebben, zodat ze elkaar niet verdrukken als ze eenmaal volwassen en bloeiend zijn.
  3. Bereid de grond voor: Spit de bodem en vermeng het met compost. Voeg extra grond, compost of een laag mulch toe als u uw border wilt verhogen.
  4. Bereid de planten voor: Stop alle tuinplanten met groeipot en al in een bak met water. Als de kluit voldoende water heeft opgezogen, komt deze makkelijker los.
  5. Plant de planten: Graaf kuilen die voldoende ruimte bieden voor de wortels van de planten. Zet alle planten in uw border in de tuin volgens uw beplantingsplan en bedek de wortels met voldoende aarde.
  6. Bewateren: Voorzie de gehele border vervolgens van extra water, zodat de aarde goed aansluit op de wortels van de planten en één mooi geheel vormt.

Nu kunt u volop genieten van uw prachtige border. Na uw border aanleggen, hoeft u enkel uw border te onderhouden door tijdig onkruid te verwijderen, regelmatig water te geven tijdens droge periodes en het af en toe ‘snoeien’ van de planten wanneer ze volwassen zijn en te groot groeien.

Tips voor uw border aanleggen

Als laatst kunt u gebruik maken van de volgende tips voor een soepele en gezonde border aanleg.

  1. Bestaat de kluit uit voornamelijk wortels? Dan kunt u deze losmaken door meerdere keren zachtjes in de kluit te knijpen.
  2. Heeft uw plant nog bloemen en legt u uw border aan in het najaar? Verwijder dan de bloemen, zodat de plant energie kan steken in het ontwikkelen van sterke wortels.
  3. Gebruik in het begin geen plantenvoeding; dit stimuleert namelijk blad groei, terwijl het belangrijker is voor de plant om eerst sterke wortels te ontwikkelen.

De mooiste borders dankzij Kwekerij Klein

Bent u er helemaal klaar voor om uw border aan te leggen? Wilt u de mooiste tuin border in de straat? Dan kunt u uw tuinplanten kopen bij Kwekerij Klein.

Of u nu kiest voor een kant en klaar borderpakket of zelf uw borderplanten samenstelt, onze experts helpen u graag met deskundig advies. Neem gerust contact met ons op voor hulp bij het ontwerpen van uw tuin border.