Bel 06 8396 2067 of e-mail ons op info@kwekerijklein.nl, wij helpen u graag verder.

Appelbomen

Appelbomen zijn er in vele soorten en maten, bij Kwekerij Klein heeft u de keuze uit 100 verschillende soorten appelbomen. Een appelboom kan geleverd worden als struik, halfstam of hoogstam. Het verschil tussen deze maten is de hoogte waarop de fruitboom begint te vertakken.

Verschillende appelbomen te koop

Laagstam of soms ook wel struik genoemd is een kleine appelboom die op ongeveer 40-50 cm hoogte vanaf de grond begint te vertakken. Afhankelijk van het soort zijn deze ongeveer 125-150 cm hoog als ze door ons geleverd worden. De uiteindelijke hoogte hangt af van hoe er gesnoeid wordt, als u elk jaar de kop eruit snoeit zal de boom niet veel hoger worden alleen maar voller.

Halfstam, zoals de naam het al zegt zit tussen de laagstam en hoogstam in. Meestal beginnen deze bomen op ongeveer 100 cm vanaf de grond te vertakken. Ook hier is de geleverde hoogte weer afhankelijk van het soort omdat het ene soort sneller groeit als de andere. Meestal is de totale hoogte ongeveer 200-220 cm. Uiteindelijk kan een halfstam appelboom wel een paar meter hoog worden, door goed te snoeien is deze ook goed klein te houden

Hoogstam appelbomen beginnen met vertakken op ongeveer 180 cm hoogte, de totale hoogte is dan ongeveer 300 cm als de bomen geleverd worden. Dit hangt natuurlijk ook weer af van het soort. Meestal worden hoogstam fruitbomen toegepast in een boomgaard omdat men hier makkelijk onderdoor kan kijken en lopen, ook met onderhoud zoals grasmaaien etc. is dit makkelijker als bij een laagstam of halfstam.

Alle appelbomen zijn ook leverbaar als leivorm. Deze vorm bomen zijn makkelijk bij te houden en dus ook zeer geschikt voor in een kleine tuin of balkon. Alle leibomen worden geleverd met een driehoekig rek en geven privacy boven bijvoorbeeld een hek of lage schutting.

Bestuiving

Bestuiving betekent het overbrengen van pollen of zaad naar de stamper van een bloem waar dan de bevruchting plaatsvindt. Bestuiving kan plaatsvinden door de wind, maar gebeurt meestal door insecten. Zij vliegen van de ene bloem naar de andere. Let op: Een appelboom kan alleen een andere appelboom bestuiven en dus geen peer of pruimenboom. Wel zijn sommige sierappels ook goede bestuivers voor de normale appelbomen.

Het belangrijkste bij de keuze van een fruitboom of appelboom is kijken naar de bestuiving. Als u bijvoorbeeld een boom koopt die niet zelfbestuivend is zal hier nooit fruit aankomen. Sommige appelbomen zijn zelfbestuivend, dit houdt in dat een boom zichzelf kan bestuiven en dus zonder een andere appelboom te planten appels gaat vormen. Voorbeelden hiervan zijn o.a : Elstar, Jonagold, Notarisappel. Als u een van deze appelbomen gaat kopen hoeft u geen andere appelboom erbij te zetten voor de bestuiving. Het is natuurlijk wel beter om er andere soorten bij te plaatsen die zorgen voor kruisbestuiving, hierdoor krijgt u een betere opbrengst. Soorten die niet zelfbestuivend zijn hebben altijd een andere appelboom nodig om fruit te geven, deze juiste bestuivers worden door ons genoemd in de beschrijving maar u kunt bij ons ook een bestuivingslijst of bestuivingstabel aanvragen zodat u zelf de gewenste bestuiver erbij kunt zoeken.

De afstand onderling voor de bestuiving dient maximaal 100 meter te zijn. Heeft uw buurman bijvoorbeeld ook een goede bestuiver, dan is dit ook al goed.