Een laurierplant is een prachtige toevoeging aan je tuin en wordt vaak gebruikt als haagplant. De laurier is winterhard, wat betekent dat hij de Nederlandse winters prima aankan en in deze winters blijft hij ook groen van kleur. Echter, soms kan het gebeuren dat de bladen van de laurier geel worden. Dat kan meerdere oorzaken en dus ook meerdere oplossingen hebben. We gaan de mogelijkheden op een rijtje zetten, zodat je weet wat je te doen staat als de laurier een geel blad krijgt. En natuurlijk vertellen we je wat je kan doen om te voorkomen dat het zover komt.

De laurier, een plant die niet veel vraagt

De laurier is een plant die over het algemeen niet bijzonder veel verzorging nodig heeft, behalve als het echt lange tijd droog is. Heb je geen lange droogteperiode, dan volstaat het af en toe snoeien van de plant. De natuur zal zorgen voor voldoende water. Plant je een laurier, dan is het wel verstandig om wat extra liefde te geven; bij het planten moet de laurier namelijk wel direct bemest worden, zodat de haag gelijk voldoende voedingsstoffen heeft om een goede start te maken. Je kan ervoor kiezen om de laurier te blijven bemesten, maar weet wel dat dit dan in het voorjaar moet gebeuren. Wil je de laurier snoeien, dan kan je dit het beste in hartje zomer doen. Je kan zo heftig snoeien als je zelf wilt, want de laurier groeit wel weer terug. Sterker nog; het wordt aangeraden om een jonge laurier regelmatig te snoeien, om de dichtheid van de bladgroei te bevorderen.

Een laurier met gele bladeren is op meerdere manieren te herstellen.

Een laurier met geel blad, hoe kan dat?

Goed, het mag dus duidelijk zijn dat de laurier niet de meest veeleisende plant is die je in je tuin kan hebben. Toch kan het gebeuren dat de laurier gele bladeren krijgt. En dat wil je natuurlijk niet, want het ziet er niet alleen een beetje ongezond uit, het is ook een teken dat er iets niet in orde is met de plant. Gele bladeren in de laurierhaag betekent dat er iets mis is, maar het is niet altijd in een oogopslag duidelijk wat dat precies is. Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden, zetten we ze even op een rijtje.

Droogte

De meest voorkomende oorzaak van een laurier met gele bladeren, is gewoon droogte. De plant krijgt gedurende een lange periode te weinig voedingsstoffen en dat gaat zich allereerst wreken in de kleur van de bladeren. Droge zomers komen de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland, dus het is niet zo gek dat gele blaadjes aan de laurier steeds vaker voorkomen.

Een gebrek aan voedingsstoffen

Op het eerste gezicht lijkt deze reden vergelijkbaar met de droogte, maar een gebrek aan voedingsstoffen kan veel meer zijn dan alleen een lange periode zonder regen. Het kan ook zijn dat de grond waarin de laurier staat gewoon niet genoeg te bieden heeft. Het kan een tekort zijn aan ijzer of stikstof.

Wortelrot

Wortelrot kan een groot probleem zijn voor een laurier en is ook een van de mogelijke oorzaken voor gele bladeren aan de laurierboom. Wortelrot ontstaat als de wortels volledig doordrenkt zijn met water. Het is een schimmelziekte, die de wortels aantast.

Ongewenste gasten

Tenslotte is er de mogelijkheid van ongewenste gasten, in de vorm van springende plantluizen. Deze beestjes tasten de laurier aan en een van de eerste tekenen dat je ze in de tuin hebt, is een laurier met geel blad.

Wat kan je er allemaal tegen doen?

Nu duidelijk is wat de oorzaken zijn, is het tijd om op een rijtje te zetten wat je er precies tegen kunt doen. Immers; de oorzaak wegnemen is de enige oplossing voor een laurier met gele bladeren.

Voorkom gele laurier door deze voldoende water en voedingsstoffen te geven.

Zorg ervoor dat de laurier voldoende water krijgt

De droogte is relatief eenvoudig te bestrijden en hoeft - mits je er op tijd bij bent - niet voor grote problemen te zorgen. Het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat de laurier voldoende water krijgt. Heb je te maken met een hete en droge periode, geef de plant dan pas in de avonduren water. Doe je dit op het midden van de dag, dan is de kans groot dat het water verdampt voordat het zijn eindstation heeft bereikt.

Vul de grond aan met voedingsstoffen

Een gebrek aan ijzer of stikstof in de grond zit, zal je dit snel merken aan de laurier. De laurier wordt geel bij de randen, terwijl de aderen groen blijven. Het is soms moeilijk om precies uit te zoeken wat de echte oorzaak is, maar zit er te weinig ijzer in de grond, dan kan je het beste zwavel of veenmos in de grond mengen om de pH op peil te brengen. Is het een gebrek aan stikstof, dan uit zich dat in vergeling die onderaan begint en zich naar boven werkt. Een nitraatrijke meststof is in dat geval de oplossing. Voeg dit toe aan de grond, maar wees wel voorzichtig; nitraat kan de plant verschroeien, dus hou je goed aan de voorschriften.

Zorg voor een goede afwatering

Heeft de laurierhaag gele bladeren dankzij wortelrot, dan is het zaak om stilstaand water zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doe je door een goede afwatering te plaatsen, zodat water altijd ergens naartoe kan. Heb je geïnfecteerde wortels weggehaald, dan kan het soms slim zijn om de plant - indien mogelijk - te verpotten in een grond waar stilstaand water geen kans krijgt.

Verwijder aangetaste bladeren en gebruik insecticide

Heb je last van de plantluizen, dan is het belangrijk om de aangetaste bladeren te verwijderen en te verbranden. Daarna is het aan te raden om insecticide zeep te gebruiken aan de onderkant van de bladeren. Het is niet uitgesloten dat dit meer dan een keer gedaan moet worden.

Een laurier wordt geel, hoe pak je dat aan?

Hoe voorkom je gele bladeren in de laurier?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en dus is het slim om alvast een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zodat de kans op een laurier met geel blad verkleind wordt. Een aantal handelingen die je gemakkelijk kan uitvoeren zijn:

  • Water de laurier bij als het lange tijd droog is
  • Verrijk de grond met extra voedingsstoffen in het voorjaar
  • Zorg voor een goede afwatering als je grond het water moeilijk doorlaat
  • Blijf alert op ongewenste, kleine gasten in de laurier

Doe je dit goed, dan is de kans dat de laurier gele bladeren krijgt een stuk kleiner. De meest voorkomende oorzaken van gele bladeren heb je dan alvast weggenomen, of in ieder geval een stuk minder waarschijnlijk gemaakt.

Vragen? Neem contact met ons op

Heb je vragen over je laurier, of wil je advies in de aanschaf van een mooie laurierplant? Of heeft de laurier een geel blad en twijfel je over de oorzaak? Neem dan vooral contact met ons op. Onze experts staan graag voor je klaar en zullen de oorzaak vinden en wegnemen. En wil je laurierplanten kopen, of haagplanten kopen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij weten alles over haagplanten en sowieso kan je bij ons tuinplanten online kopen. Kwekerij Klein staat altijd voor je klaar.