Moderne tuinen

De moderne tuin is een strak ontwerp waarbij beplanting en accessoires helemaal tot hun recht komen

Steeds vaker worden er moderne tuinen aangelegd. Een strakke moderne stijl waarbij beplanting en accessoires helemaal tot hun recht komen. Dat deze tuinen zo geliefd zijn is helemaal niet vreemd, je kunt er namelijk je leven lang van genieten. Daarnaast kan een modern tuinontwerp zowel voor een grote als voor een kleine tuin, de moderne stijl past zich perfect aan bij jouw tuin.

Wat is een moderne tuin

De moderne tuin is te herkennen aan zijn strakke lijnen en rustige uitstraling. De tuin brengt rust door de combinatie van bestrating, beplanting en de strakke invulling. Je herkent een moderne tuin aan de strakke en gladde materialen, de luxe sfeer en het geordende geheel. De tuin in moderne stijl is veelal tijdloos en kan dan ook vele jaren mee. Vaak wordt er gekozen voor een strakke vijver, siergras of onderhoudsvrije beplanting. Deze worden dan in vakken bij elkaar geplaatst en zorgen voor een mooi geordend geheel. Moderne tuinen zijn een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen.

Kenmerken van de moderne tuin

  • strakke lijnen
  • luxe sfeer met veel groene en witte tinten
  • geordend en overzichtelijk geheel
  • minimalistisch
  • strakke vormgeving
  • bijzondere materiaalkeuze
  • tijdloos
Een moderne tuin herken je aan de strakke lijnen en is een geordend en overzichtelijk geheel met strakke vormgeving

Een moderne tuin ontwerpen

Wanneer je van plan bent jouw tuin helemaal drastisch te veranderen en deze om te toveren naar een strak en modern geheel, kun je hiervoor het beste een gespecialiseerde hovenier inschakelen. De hovenier zet jouw ideeën en wensen om in een modern tuinontwerp. Strakke lijnen en vormgeving zorgen voor een mooi geheel. In een ontwerp voor een grote moderne tuin, kan bijvoorbeeld een vijver worden opgenomen of een zwembad met terras. Ook voor kleine tuinen kan de hovenier een strakke tuin ontwerpen. Vanwege de beperkte ruimte is de uitdaging uiteraard wat groter. Het is dan ook een hele klus de tuin zo in te richten dat deze smaakvol en mooi ingericht is en ruimtelijk en functioneel is. Maar wanneer de kleine moderne tuin is aangelegd, is het zeker een plek waar je heerlijk kunt bijkomen van een lange werkdag.

Ook een kleine tuin kan een modern en strak geheel worden

De inrichting van de tuin

Moderne tuinen staan bekend om hun strakke lijnen en minimalistische indeling. Wanneer je kiest voor de aanleg van een deze strakke tuin, kies je vaak voor een onderhoudsarme tuin. Je wilt niet teveel tijd aan de tuin spenderen, maar toch een fris en mooi geheel. Daarnaast wil je optimaal van je tuin kunnen genieten. Je wilt kunnen relaxen, zonnen, spelen en bijvoorbeeld lekker met z’n allen buiten kunnen eten. Een functionele inrichting van de moderne tuin is dan ook helemaal niet zo vreemd. De tuin wordt opgedeeld in overzichtelijke vakken en blokken en die functionele inrichting zorgt voor een duidelijk overzicht. Zo creëer je een plekje in de tuin voor een fijn terras, een relaxhoekje met bijvoorbeeld een rustgevende vijver en een speelhoek.

Bij de inrichting van de moderne tuin kun je ook denken aan de aanleg van een vijver

De beplanting in een moderne tuin

Eén van de kenmerken van de moderne tuin is het minimalistische karakter. Hoewel de beplanting vaak vergeten wordt in de moderne strakke tuin, dient ook dit met zorg worden gekozen. Moderne tuinen worden verdeeld in vakken en strakke lijnen. In de speciale vakken voor beplanting, zien we verschillende soorten planten terug. Geschikte plantensoorten zijn bijvoorbeeld lavendel, siergrassen en ook haagplanten zijn zeer geschikt. Een ander kenmerk van deze tuinen is dat de tuin voorzien is van een bepaalde blikvanger. Dit kan bijvoorbeeld een rijtje bijzondere bomen zijn, zoals leibomen.

De beplanting in een moderne tuin zorgt voor een rustig en sfeervol geheel

Moderne tuinen met gras

Een strakke moderne tuin is een uitstekende combinatie van strakke vormen en lijnen. Deze sluiten aan bij je woning en brengen rust. Deze tuin verdient ook een strak en modern gazon. Je kunt kiezen voor onderhoudsarm kunstgras, maar ook gezaaid gras is zeker een goede optie. Dit gras dien je dan wel te maaien, sproeien, bemesten, verticuteren en beluchten om het mooie groene karakter te behouden. Naast een strak gazon, zijn ook borders of plantenbakken met siergrassen een goede optie voor een moderne tuin. Siergras heeft niet veel onderhoud nodig, maar zorgt wel voor een leuk speels effect in je tuin.

Leibomen als blikvanger

Een moderne tuin verdient een blikvanger. Dat kan bijvoorbeeld een rijtje leibomen aan de achterzijde van je tuin zijn. Niet alleen zorgen de leibomen in de zomer voor fijne schaduwrijke plekken, ook zijn ze ideaal om ongewenste blikken af te wenden. De leibomen zorgen voor mooie lijnen en hebben vaak een schitterend blad. De groene uitstraling maakt het hele plaatje compleet.

Leibomen zorgen voor een schaduwplek in de moderne tuin en verminderen inkijk

Tuinborders met beplanting

Een functionele inrichting is essentieel bij een tuin in moderne stijl. Door plantenbakken en borders te maken, waar de beplanting in komt, blijft het strakke karakter bestaan. In deze plantenbakken, kun je verschillende soorten beplanting plaatsen. Lavendel is toch echt wel favoriet bij de meeste hoveniers. Deze planten geven niet alleen een heerlijke geur, maar zorgen ook voor een mooi kleurrijk geheel. Daarnaast zorgt lavendel voor leven in je tuin. Het trekt dan ook vlinders, bijen en hommels naar je tuin. Andere moderne borderbeplanting, is de hortensia. Deze planten zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en zorgen voor leven en kleur in je moderne tuin. Met mooie kleuren en uitbundige bloemen, zorgen deze planten voor een schitterende tuinborder. De borders kun je met mooie grote stapelblokken maken, maar ook haagplanten leven zich hier prima voor.

Met moderne borderbeplanting zorg je voor strakke lijnen in je moderne tuin

Verlichting en bestrating is de moderne tuin

Ook de verlichting en bestrating is van groot belang in de strakke tuin. Verlichting zorgt voor sfeer in je tuin. Het grote voordeel is dat je ook in de avonduren heerlijk in je tuin kunt genieten. Je blijft zo een stuk langer buiten. Waar je de verschillende lichtpunten het beste kunt plaatsen, kun je overleggen met een hovenier die gespecialiseerd is in de aanleg van moderne tuinen. Hij weet exact de juiste beplanting en hoekjes van jouw tuin op de juiste manier te belichten.
Naast verlichting is ook de bestrating een belangrijk onderdeel van een tuin in moderne stijl. Moderne bestrating in combinatie met groen en grind zorgt voor een luxueuze uitstraling en rustgevend geheel. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten moderne tuintegels. Mooie grote keramische tegels zorgen bijvoorbeeld voor strakke lijnen, maar ook leisteen of beton kan voor een mooie uitstraling zorgen. Ook kun je de strakke tuitegels prima combineren met grind. Dit zorgt ervoor dat de tuin niet saai wordt, maar juist een geweldig beeld geeft.

Met grind krijgt je moderne tuin een mooie rustige uitstraling

De plek waar je kunt relaxen

Het mooie van een moderne tuin is dat je dankzij de functionele inrichting hoekjes hebt voor elk moment. Zo ook een relax hoekje. Op deze plek in de tuin wil je vooral genieten van rust en heerlijk weg kunnen dommelen. Je kunt in dat geval kiezen voor een terras met loungemeubels. Op het terras kunnen prima wat mooie bloempotten geplaatst worden met mooie planten. Met de juiste potgrond bloeien deze planten uit tot de mooiste planten met de prachtigste bloemen en is je terras schitterend aangekleed. Een ander onderdeel van een relaxhoekje kan een vijver of waterornament zijn. Het kabbelende water brengt rust en geeft een relaxte sfeer aan je tuin. Door de vijver met strakke lijnen vorm te geven, past deze helemaal in je moderne tuin thuis.

Een modern terras met heerlijke loungemeubelen zorgt voor een relaxte sfeer

Moderne tuinen met weinig onderhoud

Wanneer je een moderne tuin gaat ontwerpen, denk je aan strakke lijnen en een minimalistisch geheel. Vaak gaat dit gepaard met weinig onderhoud. Rechte lijnen en vakken. Om zo weinig mogelijk onderhoud aan je tuin te besteden, kun je bijvoorbeeld kiezen voor bodembedekkers. Deze planten kruipen over de bodem van je tuin en daardoor heeft onkruid minder kans om er doorheen te komen. En dat betekent minder onkruid wieden voor jou. Ook grind is een goede manier om lege plekken mee op te vullen. Harken van de tuin is dan vrijwel niet meer nodig.

Ruimte voor een zwembad of spa

Heb jij een grote achtertuin? Dan past er in jouw moderne achtertuin wellicht een zwembad of spa. Een zwembad in strakke lijnen is perfect voor jouw strakke achtertuin. Een mooie border van keramische tegels eromheen zorgt voor nog meer uitstraling. Ook een spa is een echte aanwinst voor een moderne tuin. Door een spa te kiezen met strak design in donkere kleuren, vormt ook dit één geheel met de moderne uitstraling van jouw achtertuin.

Een moderne tuin aan laten leggen

Een hovenier kan je uitstekend bijstaan wanneer jij een moderne tuin aan wilt leggen. Hij heeft vaak goede tips en kan jou voorzien van extra inspiratie. Daarnaast kan een hovenier voor jou de juiste tuinplanten kopen en planten in de mooie tuinborders met strakke lijnen. De Kleine Tuinman is een hovenier in Zuidwolde die je in Drenthe en Overijssel van een schitterende moderne tuin kan voorzien.

Een moderne achtertuin laten aanleggen? Vraag de hovenier om advies