Mooie kleurrijke Hortensia's

Al jarenlang behoren ze tot één van de populairste tuinplanten van ons land, de hortensia’s. Dat ze zo populair zijn, hebben ze vooral te danken aan hun lange bloeitijd en de ruime keuze in soorten. Bent u benieuwd welke soorten dit dan zijn en hoe deze het best kunnen worden verzorgd? In dit blog bespreken we alles, van het onderhouden van de hortensia’s tot het planten van de hortensia’s.

Wat is een hortensia

De wetenschappelijke naam voor de hortensia, één van de meest bekende tuinplanten ter wereld, is Hydrangea. Deze naam past bij de plant, omdat de tuinplant veel water nodig heeft, vooral wanneer ze in bloei staan. De hortensia komt van oorsprong uit China en Japan. De naam is afgeleid van het Griekse ‘hydro’ en ‘angeion’. De betekenis van hydro is water en angeion betekent kruik. Dit heeft de hortensia te danken aan zijn bolle vorm. Een erg toepasselijke naam dus.

De wetenschappelijke naam voor hortensia is Hydrangea.

Waarom hortensia’s zo geliefd zijn

De hortensia is een plant met vele voordelen. Eén daarvan is dat de bloemen van de hortensia heel lang mooi blijven. U kunt met gemak een half jaar aan één stuk door genieten van de hortensia. Een ander voordeel is dat de plant heel makkelijk in onderhoud is. U hoeft eigenlijk alleen maar te zorgen voor voldoende water. Dit maakt de hortensia’s zeer geschikt voor onderhoudsarme tuinen. Wilt u ook een hortensia kopen? Dan heeft u volop keuze. Deze tuinplanten zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende kleuren én verschillende soorten. Zo maakt u uw tuin mooi kleurrijk en gevarieerd.

Met de hortensia haalt u gegarandeerd kleur naar de tuin.

Wanneer bloeit de hortensia

Hortensia's bloeien meestal van de maand juli tot oktober. Wanneer hortensia's bloeien, kunnen de bloemen veel verschillende kleuren hebben. Er zijn witte hortensia's te koop, maar ze zijn ook verkrijgbaar in het blauw, paars, roze, rood en zelfs geel en groen. Bij sommige hortensia soorten is de kleur van de bloem afhankelijk van de bodemsoort. Door bepaalde stoffen aan de bodem toe te voegen kan de kleur van de bloemen daarom veranderen. Het is daarom lastig te zeggen welke kleur de hortensia krijgt in uw tuin. De hortensia groeit het best half in de schaduw op een losse, vochtige en voedingsrijke bodem.

Soorten hortensia’s

Als we kijken naar soorten hortensia’s, kunnen we wel zeggen dat er veel verschillende soorten zijn. De meest populaire hortensia’s zijn:

 • Pluimhortensia: Deze mooie tuinplant valt echt op door de grote, puntvormige bloemen. Deze bloemen kunnen wel 30 cm worden. Om deze reden heeft deze hortensia stevige takken. De bloemen kunnen dan namelijk niet omvallen. De tuinplant verandert van kleur wanneer hij in bloei staat van juli tot oktober, waardoor het een echte eyecatcher zal zijn in uw tuin.
  Snoei tip! De pluimhortensia kunt u in het voorjaar kort terugsnoeien. Doe dit zo’n 20-30 cm boven de grond, zodat de hortensia in goede conditie blijft.
 • Klimhortensia: De klimhortensia is een klimplant die zich aan de schutting of muur van het huis hecht door middel van hechtwortels. De witte bloemen bloeien van juni tot september en kunnen met gemak hoger dan 10 meter worden.
  Snoei tip! Snoeien kunt u het beste doen in de lente of herfst. Zijtakken en uitschieters kunnen gemakkelijk worden teruggesnoeid.
 • Hortensia Annabelle: De Annabelle, ook wel de witte hortensia, is herkenbaar aan de grote witte bloemen. Doordat deze bloemen zo groot zijn, kunnen ze gaan hangen bij wind of regen. Dit voorkomt u door gebruik te maken van steunringen of door ze aan te binden. Zo blijft de mooie Annabelle mooi overeind.
  Snoei tip! Als u deze hortensia wilt snoeien, kunt u dat het best doen tot 20-30 cm boven de grond in de maand maart.
 • Boerenhortensia: Deze hortensia heeft zijn naam te danken aan boerderijen waar veel hortensia’s worden geplant. Ze zijn te koop in vele verschillende kleuren, bijvoorbeeld groen. blauw, roze of wit. Deze hortensia verandert van kleur gedurende het seizoen, dus deze tuinplant zal nooit vervelen.
  Snoei tip! Snoeien is niet nodig, omdat de boerenhortensia bloeit op overjarig hout, waarbij de bloemknoppen al worden gevormd in het voorjaar. U hoeft alleen maar de uitgebloeide bloemen te knippen.

Wanneer en hoe de hortensia's planten

Hortensia’s groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt. Bij het planten van de hortensia’s is het belangrijk dat het gat groter is dan de kluit van de plant. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de hortensia niet klem komen te zitten. Strooi wat tuinturf op de bodem van het gat en zorg ervoor dat de kluit van de hortensia plant voldoende vochtig is. Plaats de hortensia in het gat en vul de overige ruimte op met de uitgegraven aarde en wat tuinturf. Stamp de grond goed aan en geef de nieuwe plant voldoende water, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en de plant een goede start kan maken.

Een hortensia stekken

Een hortensia stekken kan het hele jaar door, maar in de zomer stekken de wortelen makkelijker. Allereerst snijdt u een tak af die niet bruin is en niet heeft gebloeid. Vervolgens knipt u alle bladeren van de tak en steekt u de stekken 5 centimeter in een pot met stekgrond. Geef de grond voldoende water en dek het geheel af met plastic. Na 3 weken zijn de wortels gevormd en zodra de stekjes gaan groeien kunt u de hortensia verplanten in een andere pot. Zo kunt u uw eigen hortensia's gaan kweken.

Hortensia’s zijn perfect voor de onderhoudsarme tuinen.

Hortensia verzorgen: zo doet u dat

De verzorging van de hortensia is niet heel ingewikkeld, want de plant is onderhoudsarm. Toch zijn er een aantal punten waarmee u rekening zou moeten houden:

 • Geef de plant veel water! De hortensia drinkt en verdampt veel, dus vooral in de zomermaanden moet u de plant veel water geven.
 • Bij het houden van hortensia’s moet de grond goed waterdoorlatend zijn. Houd daarnaast ook de zuurgraad van de grond in de gaten, dit bepaalt namelijk de kleur van de bloemen.
 • Bescherm de knoppen van de hortensia met folie of een vliesdoek wanneer het vriest. Ook beschermt u de hortensia tegen de kou door dode bloemen zo lang mogelijk aan de plant te laten zitten.

Hortensia snoeien: wanneer en hoe

Wanneer een hortensia gesnoeid mag worden, hangt af van de soort hortensia. De hortensia soorten die bloeien op oude knoppen hoeven eigenlijk niet gesnoeid te worden. Alleen de uitgebloeide bloemen moeten geknipt worden, vlak boven het bovenste paar nieuwe knoppen. Het ‘snoeien’ moet vóór 1 maart worden uitgevoerd. Van de hortensia soorten die bloeien op nieuwe knoppen kunnen zowel alleen de oude bloemen, als de oude takken en bloemen gesnoeid worden. Snoei beide hortensia soorten nooit in het najaar. De oude bloemen beschermen de hortensia planten tegen vorst.

Snoei de hortensia’s niet in het najaar. De oude bloemen beschermen de plant tegen vorst.

In het kort

 • Een van de mooiste én meest bekende tuinplanten van ons land zijn toch wel de hortensia’s. Ze zijn met name zo populair, omdat hortensia’s lang in bloei staan en onderhoudsarm zijn. Een andere reden is de ruime keuze die u hebt wanneer u deze mooie kleurrijke plant wilt kopen.
 • De kleur die de hortensia’s krijgen, hangt in de meeste gevallen af van de bodemsoort. Het is dus altijd een verrassing welke kleur uw hortensia krijgt.
 • Als u de hortensia’s wilt planten, zorg dan dat ze kunnen groeien in halfschaduw en dat ze voldoende water krijgen. Hortensia’s bloeien het mooist van juli tot oktober.
 • Bloeit de hortensia op oude knoppen? Dan hoeft u niet te snoeien. Wanneer de hortensia bloeit op nieuwe knoppen, dient u de oude bloemen en oude takken te snoeien vóór de maand maart.