Fagus sylvatica - Groene Beukenhaag

Kale wortel nu al te bestellen, leverbaar eind oktober. Afhankelijk van het weer
€ 1,05

Heb je zelf een mooie foto van Fagus sylvatica - Groene Beukenhaag in je tuin? Mail deze naar info@kwekerijklein.nl en maak kans op een tegoedbon van € 50,-. (deze foto wordt mogelijk op onze website geplaatst)

Meer informatie?
Bel 06 5361 3984
 • Verzendkosten € 19,95
  (m.u.v. bomen en potgrond)
 • Scherpe prijzen
 • Veilig online betalen
 • Eenvoudig bestellen
 • Gratis advies op maat
 • Snelle levering

Product informatie

Belangrijke melding: Kale wortel nu al te bestellen, leverbaar eind oktober. Afhankelijk van het weer
Bloeiperiode: N.v.t.
Standplaats: Zon, Halfschaduw, Schaduw

Groene Beukenhaag | Fagus sylvatica

De groene beukenhaag wordt in het Latijns Fagus sylvatica genoemd en is de meest verkochte haagplant in Nederland, ze worden zowel voor hagen als voor bosplantsoen gebruikt. Beukenhagen zijn bladhoudend en kunnen tot wel 400 cm hoog worden, maar er kan ook een kleine en compacte haag van gemaakt worden. Dit is afhankelijk van hoe u hem snoeit. Over het gehele jaar genomen is de beuk gedurende twee weken kaal door verlies van oud blad en de aangroei van nieuw blad. De groene beukenhaag doet het goed op bijna elke grondsoort zolang de grond maar niet te nat is en ze kunnen zowel in een enkele rij als in een dubbele rij geplant worden. In de zomer kijkt u uit op een prachtige groene haag, in de herfst en winter kleurt deze in prachtige herfstkleuren. Veel mensen overwegen dan ook om een beukenhaag te kopen.

 

Eigenschappen groene beukenhaag :

Bladhoudend : Ja

Bloei : n.v.t.

Uiteindelijke hoogte : 40-400 cm ( afhankelijk van de snoei )

Groei per jaar : 30-40 cm

Hoevaak snoeien : 2 x per jaar

Winterhardheid : Zeer goed

Standplaats : zon, halfschaduw, schaduw, voedzame grond, niet te nat

 

Levering:

Vanaf november tot mei geleverd met kale wortel en verpakt in bossen met winterblad(bruin)

Juni tot Oktober : potgekweekt dus het hele jaar door te planten.

 

Aantal beuken per meter :

Enkele rij : 5-7 stuks per meter

Dubbele rij : 8-10 stuks per meterBeukenhaag kopen

Bij Kwekerij Klein ben je aan het juiste adres wanneer je een beukenhaag wil kopen. Bij ons kun je online kwalitatieve beukenhagen bestellen tegen zeer scherpe prijzen!

Beukenhagen zijn populair wanneer het om tuin- of erfafscheiding gaat. Met een beukenhaag creëert u een natuurlijke afscheiding zonder dat u gebruik hoeft te maken van andere materialen. De Fagus sylvatica of de beuk leent zich hier uitstekend voor. Van nature komen we hem in Nederland tegen, vooral op gronden van zand, mergel en leem. In de zeekleigebieden zien we hem minder vaak. De Fagus sylvatica is een sterke plant die bij voorkeur op zanderige grond gehouden kan worden. Om die reden worden ze vaak als haagplant gebruikt. Beukenhagen zijn dus niet alleen een uitstekende manier ome en natuurlijke afscheiding te creëren, een beukenhaag is ook nog eens een sterke haag die het gehele jaar door bladhoudend is. Bovendien kan de beuk van oorsprong wel 300 jaar oud worden. De Fagus sylvatica wordt dan ook het meest verkocht wanneer het om haagplanten gaat.

 

Beukenhaag Bladhoudend of bladverliezend?

De beukenhaag is bladhoudend en dit is een groot voordeel bij het aanleggen van een beuken heg. De meeste bomen, struiken of andere planten verliezen in het najaar/ winter hun blad. Vaak gebeurt dit wanneer de eerste vorst aan de grond komt. Voorafgaande verkleuren de bladeren eerst naar de bekende herfstkleuren. De Fagus sylvatica begint echter pas later in de herfst met het verkleuren van het blad. De bladeren krijgen een mooie gele of oranje kleur en blijven aan de takken zitten wanneer andere planten hun blad al verliezen. Ook in de winter behoudt de beuk zijn blad. De bladeren zijn inmiddels allemaal van groen naar geel/ oranje verkleurt en dit geeft een prachtig gezicht. Doordat de verdorde bladeren aan de beuk blijven zitten, behoudt de beukenhaag ook in de winter veel van zijn dichtheid. In het voorjaar komen nieuwe blaadjes aan de takken en vallen de verdorde blaadjes eraf. De beukenhaag is dan hooguit gedurende twee weken kaal of gedeeltelijk kaal.

 

Verschil tussen haagbeuk en beukenhaag

Vaak worden deze twee begrippen door elkaar gehaald. De groene beukenhaag wordt gevormd door de beuk oftewel de Fagus sylvatica. De beuken haag is bladhoudend en staat garant voor privacy in de tuin of het erf. De haagbeuk wordt ook wel Carpinus betules genoemd. Dit is een boom uit de berkenfamilie en wordt ook wel de wielboom genoemd. De haagbeuk verliest in het najaar zijn blad en is dus in de winter kaal. Mensen die de haagbeuk als haag gaan aanplanten dienen hier rekening mee te houden. De haagbeuk groeit ook sneller dan de beukenhaag.

 

De rode en de groene beuk

Het verschil tussen een rode en een groene beukenhaag zit hem niet alleen in de kleur. Uiteraard is de kleur een persoonlijke keuze, maar daarnaast is er nog een groot verschil. De rode beukenhaag groeit aanzienlijk langzamer dan de groene beukenhaag. Doordat de groene beuk sneller groeit zijn de wortels ook eerder groot en maakt dit de groene beuken haag ook sneller sterk. Ook is de groene beukenhaag eerder een dichte haag dan zijn rode broertje. De groene beukenhaag is dan ook de meest gemaakte keuze wanneer het om een haag gaat waarbij de beuk gebruikt wordt.

 

Wanneer een beukenhaag planten?

De beste periode om beukenhagen te planten is in de maanden november tot en met april. De beuk is dan in rust en heeft verkleurd of verdord blad. Er wordt geen energie gestopt in de aanmaak van nieuw blad. Dit gebeurt pas in het voorjaar. De beukenhaag moet daarom zeker aangeplant zijn voordat de nieuwe blaadjes gevormd worden. De grond moet uiteraard niet bevroren zijn en de beuk is sterk genoeg om latere vorst te overleven. Omdat de Fagus sylvatica vaak kaal wordt aangeboden, dus zonder pot, moet deze niet te lang droog blijven staan. De beuk staat bij voorkeur op zandgrond die vochtig blijft. Kalk in de grond wordt zeker door de Fagus sylvatica gewaardeerd. Potgekweekte beuken kunnen het hele jaar door geplant worden.

 

Hoe een beukenhaag planten?

Wie een beukenhaag wil kopen doet er goed aan om te weten hoe deze aangeplant moet worden.

 • Het beste is om een draad te spannen en daarmee een lijn te vormen, zodat de beukenhaag mooi recht wordt aangeplant.
 • Precies onder deze lijn gespit van 30 centimeter breed en 20 tot 30 centimeter diep.
 • Het uitgespitte zand kan gemengd worden met wat Topstart. Dit verbetert de bodem.
 • In de geul wordt wat van het met Topstart gemengde zand gestrooid.
 • De beuken worden met de wortels in de geul gezet, ongeveer op 20 centimeter afstand van elkaar.
 • De geul wordt verder opgevuld met het zand en de beuken worden stevig aangeduwd.

 

Onderhoud van de groene beukenhaag

Ongeveer 2 tot maximaal 3 keer per jaar wordt de beukenhaag gesnoeid. Dit om te voorkomen dat er lange uitlopers ontstaan en de haag al snel te hoog en te dik wordt. De eerste keer wordt de beukenhaag gesnoeid wanneer het zomer is, ongeveer rond de langste dag va het jaar. De tweede keer volgt in augustus of september. Hoe meer de haag gesnoeid wordt, hoe dichter deze aan de onderkant zal zijn. Vaak wordt gedacht om minder te snoeien zodat de haag sneller groot wordt. Deze gedachte is echter fout: de haag groeit wel in de hoogte maar dit gaat ten kosten van de onderkant: de bladerdichtheid is hier dan beduidend minder.

Wanneer de beukenhaag geplaagd wordt door de beukenspringkever kan de haag in mei of juni gesnoeid worden. Hierbij wordt het aangetaste blad verwijderd. Het nieuwe blad zal dan niet aangetast en dus gezond zijn. De dunne schors van de beuk moet altijd beschermd worden tegen de zon. Er moet dus altijd dusdanig gesnoeid worden, dat de schors in de schaduw van andere takken valt. Om de stam te beschermen wanneer er plots anders gesnoeid is, kan deze ingepakt worden met jute matten of met rieten matten. Elk voorjaar wordt er onder de groene beukhaag gemest.

Meer informatie?
Bel 06 5361 3984
 • Verzendkosten € 19,95
  (m.u.v. bomen en potgrond)
 • Scherpe prijzen
 • Veilig online betalen
 • Eenvoudig bestellen
 • Gratis advies op maat
 • Snelle levering